Σε διαρκή κίνδυνο η ζωή των νεφροπαθών

Σε διαρκή κίνδυνο η ζωή των νεφροπαθών

Αρ. Πρωτ. 13144/16.03.2011 

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σε κίνδυνο τίθεται διαρκώς η ζωή των ατόμων που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια. Οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό. Οι ελλείψεις στις μονάδες τεχνητού νεφρού των δημόσιων νοσοκομείων, τα σοβαρά προβλήματα στην παροχή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και χορήγησης φαρμάκων, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών και τους οδηγούν σε περιθωριοποίηση. Υπολογίζεται, ότι πανελλαδικά οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου αγγίζουν τους 13.000, ενώ ο μέσος όρος ζωής για όσους υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ανέρχεται στα 8 χρόνια και για όσους υποβάλλονται σε μεταμόσχευση στα 10 χρόνια.

Οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να περιμένουν έως και 10 χρόνια για να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η ανεπάρκεια του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που λειτουργεί κυρίως διεκπεραιωτικά  και δεν συνεργάζεται με φορείς που ασχολούνται με τη δωρεά οργάνων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς μοσχευμάτων. Η ανάγκη ενίσχυσης των μεταμοσχεύσεων είναι μεγάλη, ενώ η ανάληψη οργανωμένων δράσεων και πρωτοβουλιών από το αρμόδιο Υπουργείο θα μπορούσε να  βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας και να μην τίθεται διαρκώς σε κίνδυνο η ζωή των νεφροπαθών συμπολιτών μας;

Απάντηση Υπουργείου